Monday, 12 March 2012

Sardin Masak lemak Cili Api


Hi semua.. sebenarnya dah lama Ani nak masak lauk ni tapi entah kenapa mcm tak kesampaian je.. bila nak masak sardin tak de la.. belimbing buluh tak de jual la.. hahaha macam macam.. tapi tengahari tadi alhamdulillah dapat juga Ani masak untuk di makan Ani sekeluarga. Alhamdulillah habis tinggal kuah je selepas makan malam tadi.. resepi ni Ani ambil dari buku Chef Hanieliza Senangnya memasak Ikan. 


p/s Ani dah simpan kuah nya untuk di buah cicah cekodok bilis.. sedap tuhhh ;)  

Resepi nya:


Bahan A
1 tin besar ikan sardin
  • 2 cawan santan pekat (1/2 biji kelapa)
  • 1 cawan santan cair
  • 7 biji belimbing buluh
  • garam secukup rasa
  • 2 batang serai 

Bahan B

  • 15 biji cili api 
  • 3 biji bawang merah
  • 1 inci kunyit hidup

Cara membuat nya:

  1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
  2. Masakkan sehingga mendidih dan sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak.
  3. Apabila mendidih, masukkan santan pekat.
  4. Kacau perlahan sehingga mendidih.
  5. Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...