Tuesday 30 October 2012

Bingka Ubi.. fuhhh Berdesupp ;)

Lihat itu.. berdesupp je habisnya.. ;)
Assalamualaikum dan salam sejahtera pada pembaca yang Ani kasihi.. Penat siang tadi belum hilang tapi Ani gagahi juga demi entri ni.. Pada Hari Raya Aidiladha yang lepas jiran Ani yang berasal dari Johor pulang ke kampung.. sempat Ani pesan suruh beli ubi.. hehe bukan tak de kat Seremban ni.. saja gatai nak juga yang di beli dari Johor..

Balik je rumah hari Ahad yang lepas.. jiran Ani pun beri ubi yang Ani pesan.. Terima kasih tak terhingga.. Allah swt je yang membalas jasanya.. Malam semalam dengan semangat berkobar kobar.. balik dari kerja singgah dulu kedai beli kelapa parut.. memang dalam kepala dah "set" nak buat bingka ubi.. resepi dah tanya Pak Cik "google" dah jumpa di blog "PeriukTanah". Ani terus buang kulit ubi tu dan basuh bersih untuk di parut halus. Dengan bantuan En. Suami Ani berjaya memarut ubi untuk dibuat bingka. Santan pun dah siap di perah dari sebiji kelapa parut tadi. Hampir pukul 10 malam bingka pun masak. Alhamdulillah menjadi.. rasa yang lazat.. manis.. lemak berkrim..

Ubi yang sedia untuk di parut ;)

Ani berpuas hati dengan resepi ni.. Terima Kasih tak terhingga pada Puan Raihan dari blog beliau Periuk Tanah.. Minta izin ya resepi nya Ani salin ke sini..


Bahan-bahan: menghasilkan satu loyang bengkang 7 inci X 7 inci

4 cawan ubi kayu siap diparut - tak boleh bagi sukatan ubi kayu dalam kg sebab ubi kayu ni kadangkala ada yang keras dan tak boleh diparut. susut isinya pulak. Jadi yang tepat, sukat setelah diparut.

2 cawan santan pekat daripada 1 biji kelapa
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning

Cara membuatnya:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 200 darjah Celcius (api atas dan bawah). Masukkan semua bahan ke dalam loyang berukuran 7 inci X 7 inci (atau 6 X 6- bingka agak tebal). Gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata. Ratakan.

2. Masukkan loyang ke dalam ketuhar dan letakkan di rak paling bawah. Bakar bengkang selama 1 jam - 1 1/2 jam atau hingga bahagian atas bengkang keperangan. Setelah masak, keluarkan dan Sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang.

25 comments:

  1. Assalammualaikum Kak Ani cayanggg... waduhhh Mak Alang sedapnya bingka ubi.. awat jauh benor beli ubi di Johor?? hehee.. memang mengecurkan!!! Slurppp ahh/....cayang kak Ani.. muahhh

    ReplyDelete
  2. Shaaaaaa yang comelll.. Muahh cayang dia gak.. Trima kasih sudi jenguk sini.. Hehe tu la nak juga ubi dari Johor..

    ReplyDelete
  3. Assalam kak Ani.. Saya singgah n follow.. ;)

    sedapnyaaa bengkang ubi tu.. :b

    ReplyDelete
  4. Wsalam dik Sheila.. trima kasih sudi singgah n follow.. heee tapi mana leh lawan bengkang labu dik tu.. ;)

    ReplyDelete
  5. waduhhh sedapnye tgk bingka ubi tu...klau dpt mmg bdesup jugak ni masuk ke mulut...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Qaseyyy terima kasih sudi jenguk sini..meh meh makan sama sama.. ;)

      Delete
  6. Ya Allah sedapnya bingka ubi,dah lama betul tak makan bingka ni sbb susah nak dapat ubi kayu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Norzie trima kasih sudi datang kemari.. tak pa nanti cari ubi leh buat .. memang sedap kan kuih ni..

      Delete
  7. salam Ani..
    ada lagi tak bingka ni..
    sorry akak lambat sampai mana tau yg simpan dalam petiais yg tak habis bak sikit nak rasa ni heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Kak Noor... dah habis la Kak Noor.. tak pa tak pa nanti ada rezeki kita jumpa.. Ani buat kan ya bingka ubi ni.. ;)

      Delete
  8. Hi, Thanks for stopping by my blog.
    Oh, lama tak makan bingka ubi, your look so good. If you want the wooden ang ku kueh mould, you can refer to my kedai runcit page at my blog.

    ReplyDelete
  9. waduhhhh wat terliur je tngk bingka ubi ni, kuih kegemaranku...rasanya mcm skrng gak nak cari ubi..tapi dimana ya?????..he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Yatieeee... mari mari kita wat lagik.. jom cari ubi jomm.. ;)

      Delete
  10. Salam Choco Ani.Selamat berkenalan :)...Cm sangat suka makan kuih bingka ubi kayu ni.Pernah cuba resipi Ann ni.Alhamdulillah puas hati.

    Cantik warna bingka ni kuning keemasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cm.. trima kasih sudi singgah sini tau.. a ah Kak Ani suka resepi Ann ni memang yummieh.. ;)

      Delete
  11. heheh sedapnya kak,,cmne tak berdesup habisnye, memg wajiblah kalau mcmni,hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. NorShahfeza... terima kasih sudi singgah sini.. mari dik kita wat lagik.. nyumm nyumm ;)

      Delete
  12. Selamat pagi Ani,
    lamanya tak makan bingka ubi.... tapi kalau dah jumpa tak cukup sepotong, nak 3-4 potong baru puas makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Amie.. maaf lambat reply.. itu lah bingka ubi ni memang memikat kalbu la.. memang sepotong tk cukup

      Delete
  13. salam kak ani..

    sdp nye.. feveret anis tu.. hehe.. nk tnye.. ubi tu lps parut akk perah x air nye sblm di cmpur gn bhn2 lain? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam dik maaf lmbt reply.. Akak tak perah dik..

      Delete
  14. Salam kak ani, kalo x taruk santan jadi x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Pada pndapat Kak Ani jika di ganti susu cair atau susu segar bole tapi mana bole lawan santan kan.. Selamat mencuba ya.. Thx singgah sini ;)

      Delete
  15. suka bingka ubi..sedap. wangi bau dia baru keluar oven...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...