Saturday, 9 March 2013

Ubi Kayu Sira Gula melaka

Assalamualaikum semua.. Salam ceria untuk pembaca tersayang..

Anda suka makan ubi kayu? Tak kira lah di rebus ke.. goreng berempah ke.. dibuat bingka atau lepat ke? Suami Kak Ani memang suka ubi tak kisah lah di buat apa mesti dia layan.. Cuti Tahun Baru Cina yang lepas jiran Kak Ani sekali lagi pulang ke Johor.. pa lagi Kak Ani minta dia belikan ubi.. hahaha nak juga ubi dari johor.. :D

Baiklah hari ni Kak Ani nak kongsikan resepi yang sebelum ni Kak Ani tak pernah rasa pa lagi membuatnya.. Ternampak gambar ni dikongsi teman FB Kak Ani.. terus jatuh cinta. Tanpa membuang masa Kak Ani cari resepi dan jumpa di blog K.Nor@SecubitGaram. Hasilnya amat kena dgn selera Kak Ani.. terjuling mata 2 saat bila makan kali pertama tu.. heeee :)) Terima Kasih ya Kak Nor.. Ani minta izin resepinya di kongsikan kat sini ya..

SIRA UBI KAYU
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
500gm ubi kayu
1/3 cawan gula nisan (Kak Ani guna gula melaka)
2 helai daun pandan
secubit garam
air secukupnya

Cara:
Bersihkan ubi kayu dan potong kecil.
Rebus ubi kayu dlm air yg menutupi paras ubi hingga empuk.
Keluarkan air dan tinggalkan lebih kurang 1 cawan (lebihkan jika ingin kuahnya lebih).
Masukkan gula nisan, daun pandan dan garam.
Masak hingga gula nisan hancur dan kuah menjadi pekat/likat.
Angkat dan hidangkan.

* boleh gantikan gula nisan dgn gula pasir atau gula melaka..

Selamat mencuba ya.. ;)

2 comments:

  1. Terkenang masa bersama keluarga di kampung terutama waktu kecil dulu... Bonda selalu buat begini!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Amie.. Mengimbau knangan ya..
      p/s sup kaki ayam ari tu yang Kak Amie masakkk wat saya terliurrrr

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...