![]() |
haaa inilah ghupernya kuih gunting mak.. ;) |
Kepada emak.. terima kasih atas segalanya..
![]() |
setelah di gunting kecil kecil comel comel ;) |
- 1 kilo tepung gandum
- 4 sb ghee
- 3sb majerin ( Ani bubuh 4sb kenkadang lebih hehe) syyy jgn kasi tau mak tau.. ;)
- 1 cawan udang kering direndam dan di tumbuk halus
- 1 biji bawang besar di tumbuk halus (jika guna bawang merah kecil tu dlm 10 biji ya)
- 3 tangkai daun bawang di hiris halus
- santan kelapa segar (Rm 2.00)
- 2 sk garam halus
- Air secukupnya
- Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya:-
- Gaulkan tepung dgn ghee dan majerin. Masukkkan udang kering, bawang, daun bawang dan santan.
- Ratakan dengan air yang di campur dgn 2 sk garam halus tadi. Gaul hingga sebati dan rasa kan masin nya ya.. supaya kena dgn citarasa masing masing.
- Rehatkan adunan tadi di dalam 1 jam gitu..
- Selepas itu gunting kecil kecil (hati hati jgn sampai cedera plak ya main gunting ituhh)
- Goreng bersama minyak hingga warna perang keemasan .
![]() |
Itu dia kuih gunting nya yang sedang di goreng.. ;) |
Selamat mencuba ya.. ;)
assalam ani..nampak sedap ni..boleh cuba..izinkan acik ambil resipi ye..terima kasih
ReplyDeleteWsalam Erna.. silah cuba ya.. sesama.. ;) terima kasih juga dari Ani ;)
DeleteSalam Aidil Fitri Kak Ani.... Maaf Zahir Batin...
ReplyDeleteSalam Aidilfitri dik Antan.. maaf zahir batin ya..
Deletesalam perkenalan,
ReplyDeletealamak lost la mak lang ani, sebelum gunting tu kena buat roll kecik2 ke? huhu...macam dah terasa masuk mulut ni....sedap 3X!
Hasienaa sorry Ani lambat reply..ya betul tu kita bulat bulat kan adunan tu kecil .. cukup saiz nya utk selesa kita pegang dan di tekan leper sikit guna jari bebola adunan tu tdi lalu digunting kecil.. selamat mencuba ya.. harap jelas ya.. ;)
DeleteGhee tu ape?huhu..nak buat la..tb2 tringin makan..
ReplyDeleteSalam perkenalan..
ReplyDeleteNampak mudah & senang nak buat..aiza mtx izin mencuba resepinya ye mak lang ani..
Salam knal dik., thx sudi singgah sini.. Slamat mncuba
DeleteGhee tu apa ye?nak mintk gak resepi ni..
ReplyDeleteGhee tu minyak sapi.....^____^
ReplyDeleteMinta izin copy resepi ye...
ReplyDelete