Monday, 19 March 2012

Daging Dendeng Pandan.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca yang Ani hargai,
Petang ni Ani nak berkongsi satu resepi yang Ani dapat bila dok mengintai dapur Kak Ummi  di blog nya Home Sweet Home. Ani masak semalam untuk makan tengahari. Dapur Kak Ummi ni memang tak asing lagi memang selalu menjadi rujukan saya. Malah resepi dendeng ni pernah di terbit kan di dalam majalah Jelita Mac 2011. Tahniah Kak Ummi. Pernah juga nampak resepi ni di masak di dapur Yatie tapi beliau menggunakan ayam pun nampak yummy juga.. yang pasti Ani nak cuba juga versi ayam satu hari nanti insyaallah..

Dendeng ni sedap tak rugi mencuba nya.. Ani suka sekali bila ada bubuh bawang goreng tu buat kan masakan ni rasanya sungguh 'exotic" gitu.. Pada Kak Ummi ribuan terima kasih atas perkongsian resepinya ya . Saya minta izin cnp resepi nya di sini ya..

DAGING DENDENG PANDAN
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home
(keluaran Jelita Mac 2011)

Bahan:-
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia

Cara Memasak:-
Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.

7 comments:

  1. nyummy...nyummmy nya nmpak..
    mkn dgn nsik pnas2 ni sure brtmbah2..hehe..nk try jugak..^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi nur ika trima kasih sudi jenguk blog Kak Ani.. itu lah dik sesekali makan memang menjilat jari hee;)

      Delete
  2. alooo...alooooo...k.ani cayang...hehe
    mmg feberet asz nie..lauk yg sgt complicated...sbbnya kn rebus daging,potong n pastue ketuk,goreng pulak dll...tapi sgt puas ati.asz slalu buat time raya...mmg sedap dapat pulak tabur bawang goreng yg di buat sendiri..fuhhh..:))

    ReplyDelete
  3. Daging dendeng memang sedap! Lagi sedap kalau buat ramai-ramai... terutama waktu tumbuk2 daging tu.

    ReplyDelete
  4. Dik Asz - Aloo aloo trima kasih sudi singgah tu la haaa sib baik ada anak anak yang bole ketuk kan.. harap Kak Ani perut baru g berjahit haha.. Kak Ani setuju bawang goreng buat sendiri memang best.. terliur.. ;)

    Amie - Keje reramai bila ada keraian memang meriah kan tringat dulu mak Ani suh kami adik beradik siat daging yang dah di rebus utk buat rendang siat.. hmm sedap nya..

    ReplyDelete
  5. As'salam Ani

    singgah sebentar sebelum rutin didapur bermula...hehehe. Terima kasih sudi singgah Dapur CT.Alhamdulillah... sedapnya kalau dapat makan dendeng daging seawal pagi ni makan dengan nasi hangat. Teringin nak buat tapi tak cukup kerajinan lah..hehehe

    ReplyDelete
  6. Wsalam K.CT suka nya hati Ani K.CT sudi jenguk blog kita.. Terima Kasih ya.. Itu lah Ani hari tu pun di bantu anak anak alhmdulillah dapat juga makan dendeng daging lazat ni

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...