Bahan :-
- Seekor ikan tenggiri saiz sederhana
- 1/4 cawan air asam jawa
- 2 bji tomato di belah empat setiap 1
- air secukup nya ( jaga jaga jgn smpai cair sgt kuah tu )
- garam dan gula secukupnya
- 1/4 cawan minyak utk menumis
- Bendi 5 btg
- Belacan 1 cm
- 1 sudu kecil rempah tumis ikan
- 20 tangkai cili kering
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm kunyti hidup
- 2 cm halia
- air secukupnya utk di kisar
- Panaskan minyak di dlm periuk, tumis bahan kisar, rempah tumis ikan dan belacan dengan api sederhana. Kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan ikan dan sedikit air hingga mendidih.
- Masukkan air asam jawa dan tambah lagi air utk kuah secukup nya
- Masukkan garam dan gula secukup nya
- Masukkan bendi dan tomato biar seketika dan tutup api.
Salam kenal..selera betul tgk asam pedas ni..dh lama plk tak masak asam pedas..nanti bleh cuba resepi dr sini lak..bleh yer? Ahakss
ReplyDeleteSalam perkenalan Adda terima kasih Kak Ani ucapkan sudi singgah kat blog akak ni.. bole aje cuba resepi kat sini pa salah nya.. ;)
ReplyDelete