Saturday, 16 June 2012

Fantastik!! Terima Kasih Sha (Shahriah Abdullah)Kuih Keria Hj Jalil Limbongan Melaka

Tadaaaaa... 
Fantastik! Bombastik! 
RIBUAN TERIMA KASIH dan PENGHARGAAN pada teman blogger SHAHRIAH ABDULLAH  atas perkongsian kuih yang sedap.. yang unik.. yang ada identiti sendiri..
lebih byk gambar menarik termasuk gambar Tuan Hji Jalil pun ada di situ.. sesapa yang lom follow blog tu sila lah ya coz kat situ byk informasi tempat yang menarik dan tempat mana nak makan makan yang best..

 Siapa yang pernah makan kuih ni angkat tangan... hehe .. sesapa ke Melaka harus lah cuba singgah di kedai Tuan Haji Jalil ini .. kalau tak pernah rasa.. macam rugi gitu ;) . Ani singgah Melaka dari kembara ke Johor ari tu semata mata nak makan kuih ni.. dah lama Ani tak makan coz dulu pernah bapa saudara yang menetap di melaka bawakan sebagai minum petang.. perghh mmg trus jatuh cinta la coz bila di sira dgn gula melaka dari gula putih yang biasa tu memang memberi kelainan pada rasanya.. kuih ni memang sangat lah laris.. masa Ani pergi ramai yang dok tunggu.. panas panas baru angkat dari kuali sekejap je dah habis..

pat pat siku lipat siapa cepat dia dapat..

kuih ni memang menjadi kegemaran Irfan.. tak sempat kuih tu sejuk dia dh mula makan.. meh meh layan gambar

Tu dia Irfan dah mula makan padahal kuih nya masih panas.. maklumlah dah lama tak makan kuih kegemaran plak tu


Haa ni lagi satu menu kat sana yang harus dicuba Ani nama kan Laksa Meruntun Jiwa coz memang lah enak tak cukup semangkuk.. nak lagi.. haha ;)
Tengok tu ramai pelanggan kan..
Tu dia kedai nya.. dulu seberang jalan kedai ni pantai.. tapi dah di tambak.. pantai nya dah jauh yang tumbuh ya lah deretan kedai..  Selamat Tinggal Melaka.. ada rezeki di izin Allah swt.. kami datang lagi ya..;)

24 comments:

  1. Assalammualaikum Kak Ani cayangku cak! cak!! waduhhhhhh cayalah Kak! muahzzzzzzzzzzzzzzzzzz cayang akak.. terima kasih ya kak kerana sudi berkongsi info tentang blogs cuti2 sha tu..

    Bila Kak Ani pergi ke sini kerana dapat info dari blogs sha tu semakin bersemangat sha nak upload banyak lagi tempat menarik hehhhe... cayang kak Ani.. :))

    Kak Ani walaupun sha bukan orang melaka sha memang suka benau ke melaka.. memacam ada hehee... Okay Tq so much kak ani cayang dia muahzzz :))

    blogger paling awal buh komen sebab baru je bukak PC hehhehe.. kebetulan..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Shaaaaaaa.... sama sama Sha blog cuti cuti tu bagi Kak Ani sgt bagus coz tak semua tempat kita pernah pergi jadi bila Sha berkongsi pada pembaca contohnya tentang Universal studio Singapore.. Pulau Batam banyak memberi informasi yang berguna jika ada pembaca yang mahu ke sana.. Keep it up Sha.. keep the entry coming..
      Sayanggggg Sha jugaaaaaa..

      Ps: Kak Ani minta En Suami pi Pasar Besar Melaka ari tu coz tertarik dgn ntry Sha kat cuti cuti tu tapi En Suami kata.. len kali ya.. hehe nampaknya lenkali ada kesempatan Kak Ani pun nak meninjau Pasar Besar Melaka ituhh ;) Terima Kasih sekali lagi Shaaaa mUahsss

      Delete
  2. Assalamulaikum Ani dan Sha..hahaha kesian kat orang sebelah sini macam akak ni jauh beno dengan Melaka tu,kalau dekat akak pun nak join jugak tinjau2 melaka negeri bersejarah tu,mana tau dpt jumpa HANG apa2 kat sana tu kan heee,tapi yg confem kat kedah lah yg paling banyak HANG kan!!

    mesti sedap kuih keria tu hanto lah sikit nk rasa ni heeee

    ReplyDelete
  3. Wsalam Kak Noor.. Haa bebila ada kelapangan bole le jenjalan ke sini.. nanti beritahu Ani insyaallah kita g melaka sesama saya belanja kuih keria tu ya.. ;)

    ReplyDelete
  4. Hai Choco Ani,
    memang ada terbaca entri tentang kuih keria tu di blog Shahriah, teruja tengok gambar-gambarnya. sebenarnya zaman kanak-kanak dulu memang tak lari dari mkuih keria, sarapan keria, pergi sekolah pun adfa jual kuih keria di kantin, cuma sekarang ni jarang sangat jumpa... yang ada hanyalah donut he he he hh rupa keria juga ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Kak Amie.. itulah kuih keria ni memang dekat dihati.. kombinasi manis lemak keledek hmm mmg yummy la sgt..

      Delete
  5. salam....kak ani

    yan kalau kemelaka mesti singah kedai ni....!!!!!
    memang sss....daplah kuih keria dia terbaik punyaaaaaa!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Yannn.. memang sdap.. Kak Ani lama tak makan ari tu yang nmpak dlm blog Sha.. buat rasa tak tahan tu yang pegi tu.. terbaikk lahh ;)

      Delete
  6. Replies
    1. Trima Kasih pinkyy akak pun dah followww adikss dah.. ;)

      Delete
  7. asslm Kak Ani...perghhh mmg tbaekkk n3 ni...kecur dh ni haa...rasa nk g cri skrg ni jugak...mmg nmpk sedap sgt tu...bleh bg addressnye...hehe..

    ReplyDelete
  8. Wsalam Qaseyyy.. kedai ni di Kg Limbongan jika Qaseyy dari bandar melaka menuju ke Pantai Klebang kedai nya berada di sebelah kanan.. ikut jalan pantai tau.. harap membantu.. ;)

    ReplyDelete
  9. Salam kenal. Semua nampak sedap...Salam ukhwah juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal.. terima kasih singgah ;)

      Delete
  10. assalam ani..acik kalau pi melaka..sampai mydin melaka dan dataran phlawan je..tu ang tak jumpa tempat makan ang sedap2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Terima kasih jenguk blog Ani.. haaa tak pa tak pa.. lain kali bila ke sana leh cuba g tempat tempat yang len tu.. Ani memang suka blog cuti cuti Sha tu coz dia berkongsi maklumat esp tempat makan yang menarik yang harus di cuba.. coz bila kita g satu tmpat tu op coz kita nak mam yang yummy yummy kan kan.. ;)

      Delete
  11. assalam kak ani,

    macam sedap je kuih keria tu.. ni nak selalu jenguk kak ani punya blog ni sebab x pernah tau pun kat Melaka ada tempat macam ni :) Sesekali singgah tempat orang, tempat-tempat mcm ni kena tuju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Dik.. trima kasih sudi singgah sini.. haa tul tu sesekali jenjalans tntu kita nak makan makan yng yummy juga kan.. jgn lupa dik follow Kak Shahriah punya blog cuti cuti tu kat situ byk dia share tmpat yang best utk makan makan ;)

      Delete
  12. Salam Kak Ani...
    wah sedapnya kuih keria gula melaka tu..tapi kan..dari kecik lagi emak selalu guna gula melaka utk salut kuih keria sebab tu Rahel memang tak biasa sangat guna gula pasir utk salut kuih keria..agaknya dah terbiasa ikut cara emak...

    ReplyDelete
  13. Wsalam Rahel sayang.. Terima kasih singgah sini..ohh kalau gitu rahel tntu dah biasa dgn kesedapan nya kan..disini memang biasanya guna gula pasir.. dua dua versi Kak Ani suka.. tapi jika di suruh buat pilihan Kak Ani suka yang guna gula melaka..;)

    ReplyDelete
  14. waaaa.sedapnya tgk choq keria mlm2...terliur nengokkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Ellyda... memang sedap kuih tu dik wat sendiri bole kalau kebetilan di melaka apa kata singgah beli kuih tu.. ;)

      Delete
  15. Salam...kuih keria haji Jalil akan berpindah ke sebelah Masjid limbongan melaka.... mulai 1 november 2012... tq..

    ReplyDelete
  16. ok Noted.. terima kasih.. saya hargai informasi ni.. kalau tak tau.. mau nangis cari cari tak jumpa.. ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...