Wednesday, 10 April 2013

Briyani Kambing.. Entri lewat makan berat ;)

Selamat malam semua tepat pukul 10.10 pm.. lama Ani tak post entry.. maaf Ani pohon ya buat pembaca yang dikasihi.. Ani nak kongsikan satu resepi yang Lama dah Ani masak tapi tak kesampaian hajat nak share kat sini.. Resepi yang sangat sedap.. A MUST KEEP RECIPE

Resepi ni Ani jumpa di My Resepi.. tuan punya resepi ialah mrsdayat sila klik kat SINI. Ani memang tak miss la jenguk My Resepi kerana kat sana ada komen tentang resepi dan ada juga perkongsian gambar hasil masakan dari resepi tersebut.. jadi kita boleh tahu berapa ramai yang dah cuba resepi tersebut dan apa komen komen tentang hasil masakan dari resepi tersebut. Ikut kan selera Ani sekeluarga.. memang sangat sedap sehingga menjilat jari.. dan makan berulang-ulang.. bagi penggemar briyani kambing harussss lah cuba.. Terima kasih tak terhingga atas perkongsian resepinya ya mrsdayat..

Bahan-bahan ( 4 org )

  • setengah kg daging lembu (potong kiub)
  • setengah biji bawang besar (hiris)
  • baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
  • 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
  • 3-4 biji cili hijau
  • 2tbsp tomato puree
  • 1tbsp sos tomato
  • 1/4 cwn susu cair
  • sedikit ghee
  • sedikit rempah tumis
  • 3 tbsp rempah baryani
  • garam,gula,ajinomoto secukup rasa
  • sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
  • 1 tbsp yogurt

Cara-cara

  1. gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)
  2. tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
  3. masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
  4. masukkan daging..gaulkan.
  5. masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
  6. masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
  7. tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
  8. ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
  9. bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
  10. last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
  11.  buleh la di hidang bersama nasi baryani...
  12. update:..lupe lak nk bgtau..bule juge ganti daging ni ngan kambing or ayam.kalo kambing ikut je care ni.kalo ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam tu..baru masuk dlm kuah..=)


Bagi mereka yang mencari..Jangan segan segan nak cuba resepi ni..sekali dah cuba memang berbaloi.. sedap sangat..

6 comments:

  1. Aduinnaaaa... terus kecurrrr tengok beryani kambing!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Amieeee pa kbr?? Sesekali masak dn resepinya kna dgn selera sekeluarga mmg berbaloi kan

      Delete
  2. nampak begitu menyelerakan...gambar yg cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamsiah mmg resepini kna btul dgn selera Ani sekeluarga.. Trima kasih ya sudi singgah dan komen.. Ani hargai..

      Delete
  3. assalam,

    masuk kat sini macam2 makanan ada...kecur air liur dibuatnya..

    ReplyDelete
  4. wah...semua menu yg kak ani tayang ni semua sy suka...berselera jek tengok

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...