Thursday, 15 March 2012

Cekodok Bawang Ikan Bilis.

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera. Alhamdulillah syukur pada Allah swt dapat lagi kita bernafas dan berblog hari ini. Ani nak kongsikan semesti nya cekodok kegemaran keluarga Ani terutama En Suami. Lebih lebih lagi ada kuah asam pedas ikan yang bole di buat pencicah. Sedap dan nyaman je anak tekak ni bila makan cekodok ni. Laju je habis cekodok ni. Alhamdulillah.. Resepi ni biasa biasa je Ani tambah daun kuchai
kebetulan ada dalam peti ais tu haa..

Bahan bahan nya :-

2 cawan tepung gandum
segenggam ikan bilis, bersihkan dan rendam (tumbuk)
1 biji bawang besar di potong kecil kecil
2 tangkai daun kuchai di potong panjang panjang (dalam 2 cm gitu )
1 biji telur
Garam secukup rasa
Air secukup nya

Cara membuat nya :-

  1. Didalam bekas masuk kan tepung, ikan bilis yang sudah di tumbuk, bawang besar, daun kuchai dan telur. Masuk kan Air dan gaul rata sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair dan boleh disudukan. 
  2. Masuk kan garam. ketepikan sebentar. Sementara itu panas kan kuali dgn minyak untuk menggoreng.
  3. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat sehingga habis adunan. Selepas itu boleh lah di nikmati dengan pencicah seperti kuah asam pedas, sos cili dan sebagainya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...