Saturday, 31 March 2012

Mee Goreng Basah Ayong.


Di dalam keluarga Ani selain dari emak Ani, Kak Long (Ayong) Ani kalau masak mesti sedap. Ani memang admire kebolehan Ayong. Kalau berkumpul memang dia la yang selalu jadi Chef kanan dan semestinya emak ketuanya. Ani sekeluarga memang menggemari mee goreng basah ni apa lagi di makan panas panas.. hmm yummy la sgt.. ditambah pulak dgn bahan yang byk.. jika kita makan diluar kan tak sama seperti masak sendiri.. orang berniaga lain.. bahan pun budget  je opsss.. sapa mkn cili dia terasa pedasnya ahakss

Resepi:

5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
ayam/daging/udang/sotong (pilihan Ani selalunya Ayam atau daging)
1 bungkus mee
sayur sawi
2 sudu besar cili giling
2 sudu besar tomato
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
sedikit air
garam secukup rasa
sedikit daun sup dan daun bawang cili merah dan bawang goreng sebagai hiasan
Cara membuatnya:

Tumis bwg merah dan bwg putih yg telah di tumbuk halus sehingga naik bau.
Masuk kan cili giling.. kacau sehingga lada garing.. selepas itu masuk kan bahan perencah (ayam, daging,udang, sotong) pilihan anda.
Masuk kan air biar kan hingga kuah mee mendidih. Masuk kan sos tomato, sos tiram dan kicap.
Rasakan masin nya lalu masuk kan mee. Kacau hingga mesra. Biar kan mee berkuah sedikit.
Boleh dihidang kan dan di nikmati. :)

2 comments:

  1. Salam kak...sedapnya..sama ngan menu BF asz smlm..guna ape yg ade je...:))

    ReplyDelete
  2. Wsalam dik Asz.. macam janji janji plak kan ;) a ah pa je yang ada dlm petiais yang penting bhan byk mesti sedapp

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...