Wednesday 29 February 2012

Cekodok Pisang Cik Mat Gebu yang Gebuuuu

Saja Ani ngada-ngada bubuh dlm paper cup tu cam comel je kan ;)

Hi semua.. Petang tadi hujan lebat.. perut Ani terasa lapar.. gi jenguk dapur apa ya bole di buat minum petang.. ingat kan nak makan biskut dgn air nescafe tapi Ani ternampak pisang yang En Suami tersayang belikan semalam.. Ahah!! hari tu ada menjenguk belog Cik Mat Gebu  nampak resepi cekodok pisang ni.. pa lagi semangat nak makan cekodak datang. Dengan bacaan Bismillah Ani mula kan.. Akhir nya dapat Ani laksana kan walau luka di perut terasa nyutt nyutt.. Ani mmg elak kan angkat benda berat.. kena gak biasakan buat kerja ringan nanti abis cuti sakit kena kerja nanti terlampau manja plak kan.. Alhamdulillah sebulan dah Ani bercuti sakit.. luka dah kering.. berapa ekor haruan dah jadi hidangan.. mana dgn Air gamat dan air pati haruan lagi semuanya nak sembuh kan.. ehh dah byk ngomel ni.. hehe Ani cnp resepi nya ya CMG terima kasih ..

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula peerang @ 1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum (haha sori tertinggal..tadi)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng


CARA MEMBUATNYA :-)
Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...