Saturday 17 December 2011

Burung Puyuh Masak Kicap


Assalamualaikum lauk ni Ani masak hari Ahad lalu. Memula Ani ingat nak masak lemak cili api je.. tapi anak anak suruh masak kicap.. Ani turut kan je .. dah mmg mereka suka masak kicap.. ok mari semak resepi nyer.. ;)


Bahan Bahan nya:

  • Burung puyuh 3 ekor yg telah di goreng
  • Bwg merah 5 ulas
  • Bwg putih 3 ulas
  • Halia sebesar ibu jari
  • Bwg besar sebiji
  • Tomato 2 biji
  • Lada hijau sebiji
  • Kicap secukup nya
  • 1 sudu besar oyster sos
Cara membuatnya:
Tumis bwg merah , bwg putih, halia yg telah di tumbuk halus bersama sedikit minyak. Setelah naik bau, masukkan kicap dan oyster sos. Kacau biar kuah sebati. Selepas itu masukkan burung puyuh tadi. Masuk kan bwg besar dan lada hijau yg telah di hiris nipis. Tambah kan sdikit air jika kuah nya terlalu pekat. Rasa masin nya. Selepas tu boleh lah di nikmati.. 

Selamat mencuba..



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...