Monday 15 October 2012

Lempeng sebagai sarapan?

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera semua.. ;)

Lempeng merupakan sarapan yang En Suami Ani gemari.. dulu memang selalu dijadikan sajian sarapan.. tetapi sekarang tak kira petang.. malam.. pun boleh makan.. di tempat Ani ada satu kedai makan yang menjadikan lempeng sebagai menu utama di kedainya.. sedap.. makan bersama sambal sardin.. Kadang kala bila Ani dan En Suami tak tahu nak makan apa bila pulang dari kerja kami singgah la "melempeng" kat kedai tu.. ;)

Baiklah resepi nya mudah.. Ani kongsikan juga biar menjadi rujukan bagi yang mencari.. ;)

Bahan- bahannya:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 cawan air atau secukupnya
Garam secukup rasa
Sos atau kuah gulai utk cicah ( Kali ni Ani cicah bersama kuah Asam pedas ikan)

Cara membuatnya:


  1. Masukkan tepung kedalam bekas utk dibancuh. Tuang air dan masukkan garam. Kacau rata hingga tidak berbintil atau berketul ya..  Rasa masinnya jika perlu tambah sedikit lagi garam.
  2. Panaskan kuali leper lenser dengan sedikit minyak. Tuang sedikit adunan lempeng tadi dan ratakan. Bila permukaan lempeng nampak pucat terbalik kan.
  3. Masak dengan api kecil hingga sedikit garing. Angkat dan buat hingga adunan habis.
  4. Hidangkan bersama sos atau kuah kegemaran masing masing.
Selamat mencuba ya.. ;)

2 comments:

  1. sedapnya....kak ani cicah pula ngan kari ayam mak mertua lalu belakang pun tak nampak kan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yannn Pa kbr dik? thx sudi singgah sini.. itulah sesekali pekena lempeng mmg asyikk haha mak mertua lalu belakang memang la tak perasan dik.. pa lagi tgh makan sedap kan..

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...