Resepi ni memang mudah.. Ani tujukan kepada adik adik yang baru nak berjinak jinak nak masak.. yang baru jadi isteri orang.. yang baru nak kawin.. yang baru bertunang.. yang baru ada bf.. terutama sekali bakal menantu ku.. hahaha.. yo la sangat nak menantu..
Resepi :
Ikan selar kuning 3 ekor
10 biji lada merah hidup
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 biji bawang besar
Air asam jawa secukup nya
Garam dan gula secukup nya
Minyak secukupnya untuk menggorang dan menumis
Cara memasak nya :
- Basuh bersih ikan dan kerat dua setiap ekor. Lumur kan kunyit dan garam pada ikan. Gorengkan ikan bersama minyak, setelah masak ketepikan.
- Blend lada hidup yang di potong kecil bersama bawang merah dan bawang putih.
- Panas kan kuali bersama sedikit minyak. Setelah panas tumis kan bahan yang di blender tadi hingga naik bau. Masuk kan garam dan gula.
- Setelah garing dan masak ladanya masuk kan air asam jawa. Biar kan sehingga sambal mendidih dan menjadi pekat. Rasa kan masin dan manis nya. Masuk kan bawang besar. Kacau mesra.
- Setelah masak boleh lah di curah kan pada ikan yang telah di goreng tadi.
- Hidang kan untuk dinikmati.
Selamat mencuba.. ;)
wah myelerakan...QH pon msk sambal juga hrni..hihi
ReplyDeleteQasey Honey.. wah tentu sedap.. rajin.. hari ni Kak Ani tak masak.. bli je.. (kemalasan melanda).. :D
DeleteAssalamualaikum Ani,
ReplyDeletekalau ikan masak sambal begini...urmmmmmmph memang sampai ke butiran nasi terakhir ku pulun!
Wsalam Amie.. Kalau Ani makan sambal ikan ni dgn kicap manis ada plak sayur masak lemak.. wahhh laju je makan.. ;)
Delete