Thursday 13 September 2012

Rendang Kerang ;)

AAAchhhhooomm !!! terbersin sudahhh aduhai berabuk sungguh blog ni.. lama tak post ntry kira suam suam kuku pun tidak.. sunyi bebetul..
Pada para pembaca blog dan followers yang Ani sayangi terima kasih ya jenguk jenguk sini..
entry tu ada tapi tu la kemalasan dan tak kekuasaan melanda.. huh!! Malam ni Ani  kuat kan semangat nak share resepi Rendang Kerang yang menjadi kegemaran Ani sekeluarga.. terutama anak ku Imtiyaz.. Dulu sebelom kahwin dgn En Suami Ani  tidak mengenal hidangan ini.. Ani  di besar kan oleh emak dan abah yang berasal dari Melaka dan menetap di Negeri Sembilan.. jadi pengaruh asam pedas dan lemak cili api menguasai menu harian..

ok mari layan gambar dulu.. ;)
Yummiehhh.. ;)
Baiklah terliur ke?.. bagi penggemar kerang harus lah cubaaa ya.. Ani paling suka nikmati rendang kerang ni bersama nasi impitatau pun ketupat.. ikut selera Ani la kan kalau lemang memang enak di makan bersama rendang ayam atau daging.. tapi rendang kerang mesti dgn nasi impit atau pun ketupat.. huhu bersyukur dan berterima kasih pada ibu mertuaku adik adik ipar ku yang banyak memperkenalkan masakan Jawa pada ku.. Alhamdulillah.. baiklah resepi nya Ani intai intai kat Dapur CMG "Dapur Tanpa Sempadan" di SINI jangan lupa jengukss k

Pada  CMG terima kasih ya atas perkongsian resepinya Ani hargai.. Ani cnp ya ..


BAHAN UTAMA :
2 kg kerang, direbus dan ambil isinya
1 camca besar rempah kari
1 keping asam gelugor
2 camca besar kerisik
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
1 helai daun kunyit, dihiris halus
2 helai daun limau purut
1 1/2 cawan santan

BAHAN KISAR HALUS :
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 batang serai
15 - 20 biji cili padi


CARA MEMBUATNYA :
Masukkan santan, bahan2 kisar, asam gelugor dan rempah kari ke dalam kuali, kacau hingga sebati dan didihkan. Masak hingga pekat, masukkan kerang rebus dan kacau rata.
Tambah kerisik, gula melaka dan garam (sedikit sahaja). Masak hingga sedikit kering dan masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut. Rasa dan tambah garam jika perlu.
Keadaan rendang bergantung pada individu, jika suka kering, tambah masa masakan dan jika suka rendang basah bolehlah diangkat. Sedap dihidangkan bersama nasi, ketupat, pulut dan roti....



4 comments:

  1. Salam choco ani.Salam kenal juge.Mmg sedap rendang kerang..tambah2 klu buat lauk sampingan nasi lemak/cicah ngan pulut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Azatie... salam kenal terima kasih ya sudi kesini n follow sekali.. ya tepat sekali kalau mkn ngan nasi lemak n pulut.. wah wahh sedap nyeee ;)

      Delete
  2. Tq coz share resipi ni..saya memang ✗ tau masak rendang :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT.. Sesama.. Tak pa tak tau yg pnting mau mncuba.. Haa lelama psti boleh n pandai.. Muahhss thx. Singgah dapur Kak Ani

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...