Monday 21 November 2011

Masak Kicap Daging Special



Assalamualaikum.. hari ahad lepas Ani masak kicap daging korban Raya Haji tempohari. Alhmdulillah hingga menjilat jari.. ok resepi nyer..

MASAK KICAP DAGING SPECIAL



  • Daging batang pinang
  • 5 ulas bwg merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia 
  • 2 sudu mkn kicap manis
  • 1 sudu mkn kicap masin
  • 1 sudu mkn oyster sos
  • 1 sudu mkn rempah kari daging ( Ani suka guna rempah kari ADABI)
  • Rempah tumis 4 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, cengkih, biji pelaga)
  • Kentang 2 biji di potong kecil
  • Sebiji karot di potong kecil 
  • Serai 3 btg
  • Sebiji tomato
  • Sebiji lada hijau
  • Air 1/2 cawan                                                                                                                                    
Cara membuatnya:


Tumis rempah 4 sekawan, bwg merah, bwg putih, halia, serai dan rempah kari hingga naik bau.. masuk kan daging dan air.. kacau sebentar lalu masuk kan kicap manis, kicap masin, dan oyster sos.. tutup sebentar kuali.. biar daging empuk.. selepas itu masuk kan pula kentang dan karot.. jika pekat tmbah kan sedikit air lagi.. tutup  kuali semula hingga kentang dan karot empuk.. rasa masin nye ya..  selalu nya ani tak bubuh pun garam bagi masakan ni coz kicap dan oyster sos dh cukup utk memberi rasa masin hidangan ini.. setelah semua nya empuk boleh lah diangkat utk di nikmati bersama nasi putih.. hmm lazat :) SeLamaT MenCuba.. Hidangan ni sesuai utk 4 org..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...