Saturday, 21 April 2012

Mihun goreng lelap mata.

Cak Cak ;) Tadaaa mempersembahkan Mihun Goreng Lelap Mata..
Haaaa dapat lagi main cak cak dgn semua pembaca yang sangat Ani hargai.. Alhamdulillah.. 
Dah sarapan semuanya? mesti dah kan kalau belum dah lambat dah ni.. sekarang dah 10.11 am..
Kali ni Ani nak kongsi resepi yang sgt mudah pa lagi off coz la mihun kegemaran saye.. Mihun ni bukan nya Ani masak tak bukak mata ya.. hahaha saja panggil mcm tu coz resepi ni paling basic la kan.. pada readers yang memang handalan memasak tu pun pasti setuju.. Mihun ni kalau kita goreng kena rencah nya cukup masin nya mesti sedap.. tak caya cuba klik sini .. ok meh layan resepi nya:

1 bungkus mihun (rendam hingga lembut)
250 gm daging (di potong nipis)
1 mangkuk sayur sawi atau kuchai
1/2 cawan air
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
3 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap manis
garam secukup nya
sedikit minyak utk menumis
lada merah, bawang goreng, daun sup dan daun bawang utk hiasan

Cara memasak nya:-
  1. Tumiskan bawang merah dn putih yang telah ditumbuk halus. Masuk kan cili kisar. Biar hingga cili garing dan naik bau.
  2. Masuk kan daging. Kacau rata.. masuk kan air. Setelah daging empuk masuk kan sos tiram, sos tomato dan kicap. Masuk kan juga garam. Rasa kan masin nya.
  3. Masuk kan mihun yang telah di tos. Gaul rata hingga mesra. Selepas tu masuk kan sayur. 
  4. Bila dah masak hias kan dgn bahan hiasan pilihan anda dan boleh lah di nikmati.

* Bila masak mihun pasti kan rasa masin nya coz mihun yang tawar mcm bihun yang di makan mentah je rasanya.. hahaha mcm tu sekali tau siyes nya.. jadi buat bakal bakal menantu ku ingat ya.. ;) ahakss


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...