Friday, 12 October 2012

Kuih Bakar Pandan Berempah ;)





Assalamualaikum dan salam sejahtera para pembaca yang di kasihi.. Lama tak update entry untuk blog ni.. rindu.. ok malam yang indah ini Ani nak share satu resepi kuih bakar yang sedap dan pasti menjadi.. sebenarnya nenek Ani diwaktu kuatnya pandai buat kuih ni.. sedap sgt.. dulu nenek buat guna api arang dan sabut kelapa.. sukatan pun pakai mangkuk je.. kepekatan adunan pun di "test" mengguna kan jari je.. Nenek Ani kalau buat mesti bubuh rempah.. mesti ada daun serai wangi.. daun limau purut.. bau kuih ni waktu dibakar aduhaiii tak tahann.. berebut rebut nak makan walau masih panas lagi.. bila Ani jenjalan blog kawan kawan ada bermacam versi resepi kuih bakar ni.. Ani akhirnya memilih resepi Joayee yang Ani jumpa semasa menjenguk dapur Kak Yatie "Sinar Kehidupanku" di SINI..
Resepi ni memang sedap dan sgt mudah untuk dibuat.. Ani tambah sedikit rempah dan air daun limau purut demi mengimbau rasa kuih bakar yang nenek Ani buat dulu.. Alhmdulillah rasa nya enak tapi masih tidak sama seperti yang nenek buat hampir dlm 70% je rasanya.. mungkin juga kerana Ani tak dapat cari daun serai wangi.. tapi tak mengapa sedikit sebanyak dapat mengubat rindu nak makan kuih bakar berempah.. ;)
Pada pemilik resepi Joayee terima kasih atas perkongsian resepi nya pada Kak Yatie juga terima kasih kerana sentiasa tak putus putus memberi inspirasi.. Mari kita lihat resepinya.. ;)


Bahan- Bahan
1 cawan gula (boleh kurangkan jika tak suka manis)
1 cawan jus pandan (Ani  kisar 7 helai daun pandan, 3 helai daun limau purut bersama 1 cwn air dan tapiskan)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan  = 450 ml
2 sudu besar mentega (cairkan)
3 biji telor
1 suduh teh serbuk jintan manis (yang ini Ani tambah)
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis(yang ini Ani tambah)
1/2 sudu teh garam
pewarna hijau
bijan

Cara-Cara:-
Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (Yatie bakar selama 1 jam 15 minit, kalau nak garing lagi guna api atas dlm 5 minit terakhir).


psst psst Uwan.. cepat sihat ya.. terima kasih utk segalanya..
psst psst.. Buat En Suami terima kasih ya belikan acuan kemboja tu.. sayang diaaa ;)

4 comments:

  1. sedap..kuih fav QH ni..cuma blum buat sdri aje lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. QH sayangg trima kasih jenguk blog Kak Ani.. Kak Ani pasti QH bila buat kuih ni pasti superb yummiehhh ;)

      Delete
  2. samalah dengan yan....suka sangat dengan kuih nie.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yumiiehh kan Yann kuih ni tak sedar je kalau makan sekejap je dah 3 ketul hilang dari piring tu.. heeee :D

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...