Tadaaaa.. ;) |
Dah dah melaluttt!! gambar kat atas gambar rendang kan.. citer la pasal itu rendang.. apa citer pasal rembat merembat.. haha mintak mahap ya.. Akak ni memang cenggini bila balik merembat dgn hasil rembatan yang memuaskan semangat kegedikan tu lambat hilang..
Baik lah kembali pada topik berdasar kan gambar di atas Rendang Ayam Minang tersebut saya masak Ahad lepas utk di makan dgn Pulut Kuning Super Duper Express saya sila klik kat sini ya.. Resepi rendang ni Ani dapat dari Blog Azlita Masam Manis menurut Puan Azlita sumber resepi ni sebenarnya dari Pak Engku dari buku resepi beliau Resepi Kenduri Kahwin.. Terima Kasih pada Pak Engku atas resepi yang lazat sehingga menjilatss jari.. dan trima kasih pada Puan Azlita atas perkongsian resepi nya..
Warna rendang Ani ada sedikit lebih kuning coz may b Ani terlebih xcited sgt bubuh kunyit hidup.. pastu Ani tak bubuh Lada Hitam yang tak de kat umah masa tu coz apek kedai runcit tu tutup kedai coz kawin lagi satu.. :P hahaha tu yang len kejadian nya tapi dari segi rasa tetap sedap.. InsyaAllah bila buat lenkali mesti Ani buat bebetul ikut resepi nya baiklah Ani CnP resepi nya ya Ita.. tq again.. ;)
AYAM RENDANG MINANG
By : Pak Engku
Sumber : Azlita Masam Manis
1 ekor ayam kampung - klu tak de ayam bandar pun ok! dipotong 8
5 ulas bawang putih - dikisar
10 ulas bawang merah - dikisar
30 biji cili api - dikisar
2 inc halia - dikisar
4 batang serai - 2 kisar 2 lagi dititik
1 inc lengkuas
rempah tumis - 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
1 sudu teh jintan manis - kisar serbuk pun boleh
1 sudu makan lada hitam - kisar serbuk pun boleh
minyak
sebiji santan kelapa
2 sudu makan kerisik
garam dan gula secukup rasa
daun kunyit dimayang
2 kiub ayam - ita tambah
1 sudu kecil serbuk kunyit - ita tambah (Ani bubuh kunyit hidup)
Ani sekeluarga suka rendang versi "becak - becak" yang tak terlalu kering mcm gini ;) |
Setelah kuah sedikit kering, masukkan santan, ayam dan kerisik satu persatu.
Bila ayam sudah masak, masukkan garam dan gula seenak rasa dan daun kunyit.
Tunggu sehingga kuah pekat barulah sedia untuk hidangan.
Oh ya sebelum saya menutup tirai malam ni Ani nak ucap kan Selamat Menyambut Bulan Rejab..
Alhamdulillah syukur diberi kesempatan utk menyambut Rejab.. Syaaban dan Ramadhan semakin hampir..
mnarik n nmpk sedap tu...QH suka jenis yg mcm ni...agak2 kering gitu...kecur tgk...
ReplyDeleteQH trima kasih jenguk blog Kak Ani.. kecur ek.. meh meh kak ksi sket..
Deletesalam kak..
Deletemy fav masakan minang nie..bestnya kak:)
Wsalam Zila.. trima kasih sudi singgah.. fav akak gak tuh sama lah kita dik..
DeleteSalam Kak Ani cayangggg huahhhh ni lagi best ni! lauk minang wahh sedapp tuuuu... dapat ratah ni.. pedas2 pun best ni...:))
ReplyDeleteWsalam Shaaaaa yang maniss... a ah dik ari tu kak Ani wat sedang sedang je pedas nya.. kena ikut selera En suami yang tak berapa suka pedas.. kalau ikut selera akakk tambah sikit lagi cili api tu.. terangkattt ;)
ReplyDelete