Salam pagi semua.. Moga hari ini hari yang ceria utk pembaca yang Ani kasihi.. lihat gambar di atas itu biskut yang sgt mudah di buat tiada alasan kata tak leh buat.. haaa nak kena cubitss lah tu.. dah la mudah.. sedap.. krup krap krup krap rangup.. biskut yang mesti di buat kesukaan En Suami sayang dan anak anak ku.. banyak versi resepi nya tapi yang Ani buat ni lah resepinya dari Nestle sendiri.. Ani suka coz ada badam dan bijan tu sedap la.. kalau wat sekotak nestle corn flakes tu memang tak dapat buat jamu utk tetamu la nampak nya.. makan sendiri je dah habis..
Ani kongsikan resepinya ya..
(A)
6 camca besar madu
65gm mentega atau majerin
1 camca teh gula kaster
1 camca teh esen vanilla
(B)
4 cawan NESTLE CORN FLAKES
1 cawan hirisan badam
4 camca besar bijan (gereng tanpa minyak dulu ya)
2 camca besar cincangan ceri merah
2 camca besar cincangn ceri hijau
Cara nya :
- Dalam periuk, cairkan bahan (A) di atas api yang sederhana hingga hampir pekat.
- Masukkan esen dan bahan (B), gaul sebati. Masukkan campuran ke dalam cawan kek kertas.
- Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 170 darjah celcius selama 15 - 20 minit.
- Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk selama 20 minit sebelum di dimpan dalam bekas kedap udara.
Bagi yang dah cuba.. Syabas!! sayang dia.. ;)
Foto ni sebelum di bakar.. jika dah di bakar hirisan badan itu akan keperangan bau nya masa tu menusuk kalbu terutama buat di bulan puasa.. kena kuat kan iman dan tinggikan tahap kesabaran kan.. ;) |
SEdapp ke rasenye tu??sebab setahu sy cornflakes madu sy je paling sedap kt muka bumi ni.huh!
ReplyDeletesedap le dik wawa dh bis pun.. :P
DeleteSalam kenal Ani....akak follow ye.
ReplyDeleteSalam perkenalan Kak Norzie.. terima kasih sudi singgah n follow.. Ani hargai..
ReplyDeleteSalam perkenalan...wahhhh nmpk mcm senang resepi nie...boleh la su su try nnt
ReplyDeleteSalam Kenall juga Suuuuu Suuuu trima kasih tau singgah sini n follow skali..
Deletememang best
Deleterizan nor.. tentu peminat kuih ni tapi tak dpt nafikan krupp krapp memang best ;)
Delete