Monday 21 January 2013

Lamb Chop Hidangan Perpisahan

Ani tambah kan cendawan butang ke dalam kuahnya kerana cendawan kegemaran Irfan dan Imtiyaz..

Hidangan ini sebenarnya Ani masak sebelum Irfan pulang ke ALAM 13/1/2013 kerana berakhirnya cuti semester yang pertama buat nya.. Ani masak untuk dimakan di sekolah Imtiyaz.. resepi Ani ambil dari blog Kak Noor Secubit Garam.. terima kasih tak terhingga buat Kak Noor dan tuan punya resepi ya..

BLACKPEPPER LAMB 

Bahan :
5 kpg daging kambing
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun

Cara:
Gaul kesemua bahan kecuali daging kambing.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam. (lama lama lagi baik)
Panaskan grill pan dgn api sederhana atau boleh juga guna non stick pan. (k.nor guna pemanggang ajaib)
Letakkan daging kambing dan panggang lebih kurang 8 - 10 min.
Kemudian balikkan dan panggang lagi sehingga masak. (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).
Angkat dan hidangkan dgn Sos Lada Hitam, Garlic Mashed Potato & Creamy Coleslaw.


SOS LADA HITAM

Bahan2:
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besa sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar susu fresh
2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knor
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)

Cara:
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Lastly, masukkan garam n gula secukup rasa.


GARLIC MASHED POTATO

Bahan2:
8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonaise
½ cawan susu segar/ fresh cream
1 sudu kecil black pepper

Bahan-bahan untuk gravy :

2 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil black pepper
2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
sedikit minyak untuk menumis bwg putih- hana gune butter

Cara:
Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.

Untuk Gravy : 
Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)

Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi..

Agar Agar Peach Kak Amie

Salam ceria semua pembaca yang Ani sayangi.. Lama Ani tak post ntry.. 
Ani mula kan ntry pertama Ani bagi tahun ini dengan Agar Agar peach yang Ani buat ahad lepas.. Resepinya Ani dapat dari blog Kak Amie klik SINI ya.. beliau bagi Ani adalah seorang yang sgt rajin ada sahaja hidangan yang dimasak utk keluarga beliau walau pun beliau bekerja nampaknya itu tidak menghalang beliau utk menyediakan hidangan yang terbaik utk dinikmati.. Syabas dan Ani mengagumi atas kegigihan nya.. kerana usaha beliau utk berkongsi resepi dan gambar setiap hidangan di blog beliau..
memang nampak je ntry Kak Amie tu dgn gambar yang di sertakan sekali mmg menggamit selera Ani.. terus Ani tringat Ani mmg ada satu tin buah peach dalm tin dalam simpanan.. 

Agar agar ni sangat mudah dan memang sedap dimakan terutama bila dah di sejukkan.. mari lah layan gambar dan resepi nya Ani cnp dari blog Kak Amie.. Untuk Kak Amie terima kasih ya.. 



Bahan-bahan:
10 gram serbuk agar-agar
1 tin Peach Slices in Syrup - Amie guna jenama Ayam Brand
1 tin susu krimer sejat -  Amie gunakan F&N
air (campur bersama syrup peach dan susu krimer menjadi 1 liter)
3 sudu makan gula pasir
setitik pewarna kuning telur
acuan agar-agar

Cara:
1. Susun buah peach di dasar acuan agar-agar. Ketepikan.
2. Campurkan syrup peach bersama 1 tin susu krimer sejat dan tambahkan air sehingga mencapai sukatan 1 liter.
3. Masukkan campuran 2 tadi ke dalam periuk dan tambahkan serbuk agar-agar serta gula pasir dan titikkan pewarna kuning telur.
4. Masak hingga mendidih.
5. Tuangkan bahan yang dimasak ke dalam acuan agar-agar yang berisi susunan buah peach.
6. Biarkan seju dan membeku.
7. Untuk rasa lebih enak, simpan terlebih dahulu di dalam peti sejuk sebelum di nikmati.
Buah peach yang Ani susun di dalam acuan agar agar..


Yummiehh n so refreshing.. ;)
Ani nak mengucapkan ribuan terima kasih pada pembaca yang sudi menjenguk blog ini.. semoga ia boleh menjadi rujukan bagi yang mencari.. Buat Adik Farah terima kasih kerana sudi try resepi yang di blog ini..
resepi agar agar ini juga mudah utk adik buat pasti suami dan mertua bertambah sayang .. ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...